onsdag den 13. juni 2012

Fingerrive - enkel men effektiv og skånsom

Enorossi fingerrive fungerer efter samme princip som den gamle Wicon siderive.  Den kan dog kun rive sammen. Til gengæld er hjulene båret af en ramme på hjul, som kan holde fingrene fri af jorden og undgå  sand i ensilagen.  Den moderne fingerrive kan fås med arbejdsbredde fra 4-13 meter. Fingerriven river bedst sammen ved høj hastighed (over 20 km i timen). Det kræver jævne marker, men giver samtidig høj kapacitet på op til 25 ha i timen. Fingerriven er specielt velegnet til at rive græs sammen til hø, fordi spildet er meget lille. Til trods for den store hastighed, griber fingrene græsset meget nænsomt og sætter det langsomt i fart.
Thorkild Nissen, Kvægbrugskonsulent, tlf.: 4025 6047, mail.: tbn@okologi.dk

Ingen merpris for økologisk mælk

I Irland regner det hele tiden, og der er masser af græs til de økologiske køer (og tidsler på denne gamle græsmark!). Men der er kun én aftager af økologisk mælk, og han giver ikke en merpris i forhold til konventionelt mælk. Køerne på billedet tilhører Mossfield Organic Farm nær Dublin. Landmanden og hans sønner har startet et gårdmejeri og står selv for afsætningen af mælk, yoghurt og ost for at opnå bedre priser for deres økologiske produkter.
Kvægbrugskonsulent Irene Fisker
Tlf. 20926824 Mail: irf@okologi.dk
 
 

Her hegnes ved hjælp af helikopter

Fagligt Teams udsendte har været en tur i Irland og se på økologisk landbrug. Disse skråninger i Connemara i det vestlige Irland ejes af en fåreavler med 530 ha og 1000 moderfår. Dyrene går ude året rundt og får ingen suppleringsfoder. Fårene skal helst kun få ét lam hver, så de kan klare sig i bjergene. Landmandens største udfordring er hegning af arealerne. Det foregår ved hjælp af helikopter. Som man kan tænke sig, er gode fårehunde helt nødvendige, når dyrene skal samles og tilses.
Kvægbrugskonsulent Irene Fisker
Tlf. 20926824 Mail: irf@okologi.dk