fredag den 6. juli 2012

Vinderen af DM i hø blev...

Jejsing Demeter IS. Høet blev skårlagt d.25.maj på en lerblendet sandjord ved Tønder i Sønderjylland og blev kørt hjem d.29.maj. De tobenede dommere mente høet havde en god duft. Det var sprødt, blødt og brændt på den gode måde. Der var varieret struktur og biodiversiteten var høj. Høet med den specielle urteblanding blev også valgt af de firbenede dommere, fårene, og dermed løb hø-prøve nr.27 med førstepræmien.

Førstepræmien var en middag for to på Restaurant Radio, andenpræmien var 150 kg Hay mix fra FRØSALGET og tredjepræmien var en HØOST fra Naturmælk.

Andenpræmien gik til Peder Nielsen fra Lemvig og tredjepræmien gik til Frode Hjort Gregersen fra Sydvestjylland.

De seks tobenede dommere var:
Tabita Mortensen, Sommelier på restaurant Ti trin ned i Fredericia
Thorsten Schmidt, Kok hos Malling og Schmidt
Frederik Djærnæs, Mælkeproducent og formand FRØSALGET
Carl Åge Sørensen, Landskabsarkitekt
Frank Erichsen, Landmand
Thorkild Nissen, Kvægbrugskonsulent hos Økologisk Landsforening

DM i hø 2012

Combigas til økologi

Et ny dansk virksomhed, der vil levere gårdbiogasanlæg, er også interesseret i at finde løsninger til økologiske landbrug. Combigas tager udgangspunkt i 12 års erfaringer med biogasproduktion hos svineproducent Kent Skaanning i Hemmet i Vestjylland. Det første danske anlæg efter Combigas-konceptet er snart bygget færdig (billedet), men de har også bygget et nyt anlæg i Tyskland. Tankene er boltede ståltanke fra Assentoft og omrøringen laves med Landias GasMix teknologi, hvor gylle og gas blandes og sprøjtes ind centralt i tanken . Blandingen af gylle og gas giver en lav vægtfylde, så flydelaget synker ned i den øverste masse i tanken. Combigas kan, efter eget udsagn, også håndtere mere vanskelig biomasse, som økologer ofte har (kløvergræsensilage, fast møg m.v.). Indfødningen er som udgangspunkt en blandetank, hvorfra der pumpes ind, men til økologiske anlæg vil der sandsynligvis blive designet en anden løsning.
De fleste biogasprojekter i landbruget i Danmark er større fællesanlæg, så det bliver interessant at følge, hvor mange gårdanlæg, der bliver etableret fremover, og hvordan det kommer til at gå for anlæggene fra Combigas.

Michael Tersbøl
Faglig Udviklingschef
5153 7211 / mit@okologi.dk