fredag den 5. oktober 2012

Bierne flyver stadig, men…..


Som det ses, er der på solskinsdage stadig liv i bistadet, men vi er ved at nå det tidspunkt på året, hvor bierne bliver i stadet. Når den første snert af frost har været, vil bierne være samlet i deres vinterklynge inde i bistadet.

Her i oktober måned er det tid til den anden behandling mod varroamider for at fastholde en stærk og vital bifamilie til foråret. Der behandles med myresyre som findes naturligt i honning og som må anvendes i økologisk biavl. Senere hen på året skal der behandles en tredje gang.

Bierne er utroligt vigtige for specielt bestøvningen af kløver, da der ellers ikke ville være en fornuftig produktion af frø. Bierne er meget følsomme overfor sprøjtegifte og mange biavlere er derfor glade for de økologiske landmænds marker. Derfor pas på vores bier, da de er med til at hæve udbytterne i marken.

Mads S. Vinther
Planteavlskonsulent

Majsen udvikler sig stadig og tiden for høst nærmer sig

 

 

Majsmarkerne er meget varierende i udseende. Men kernerne er ved at være fine. Der kan dog stadig fås væde ud af kernerne. Prøv selv at knække kolben over, og se hvordan kernerne er udviklet. De sidst udtagne tørstofprocenter er mellem 25 og 28 % afhængig af sort og sted i landet. Her ses marken hos Peter Torp Jepsen ved Rødekro. Majsen er lige så høj som sidste år, og flere af planterne har 2 fine kolber. Kolberne er fint fyldt ud. Der ses begyndende fusarium i toppen af kolben. Så hold godt øje med det. Denne mark forventes snittet om ca. 14 dage afhængig af vejret.

 

Kirstine Lauridsen, kvægbrugskonsulent, cand. agro. Mobil 20436104 eller mail: KL@okologi.dk