fredag den 24. maj 2013

Stankelben æder alt

Stankelben har haft gode vilkår for overvintring i 2013 og betingelserne for æglægning i korte græsmarker i august var ligeledes perfekte. I denne mark – en 3. års kløvergræsmark – har stankelben hærget hele foråret og der er nu opstået store huller i marken. Vurderingen er, at der er mere end 500 larver pr. m2. Marken skal tages til slæt i denne uge. Larverne overgår til et inaktivt stadie i begyndelsen af juni før de forpupper sig omkring Sankt-Hans. Marken kan således repareres med 10-15 kg ital. rajgræs pr. ha i starten af juni inden den sandsynligvis må lade livet til markplanen i 2014.
Claus Østergaard, Planteavlskonsulent
Mobil: 20457465 Mail: co@okologi.dk

Den gamle bl. 42

Når det nu gælder om at lave kløvergræsensilage, der giver stabile udbytter af en super kvalitet, så må vi nogen gange træde et skridt tilbage for at få overblik. Hos Sten Christensen, Finderup er de moderne slætblandinger 42 og 45 skiftet ud med en bl 22, afgræsningsblandingen, der er pebbet op med 2 kg rødkløver. Det svarer ret præcist til bl. 42 som den så ud, før der kom 20 % hybridrajgræs i blandingen. Resultatet er en meget homogen græsmark, der er dejligt tæt, helt til bunden. Der er flere planter pr m2, alene på grund af forskellen i frøvægt.
Denne mark blev tildelt gylle i det lille optøede vindue der var i marts, det kvitterer den tydeligt for i dag. Slættidspunktet ligger omkring 26-27. maj når kvaliteten på 1,05 kg TS/FE skal rammes. Det er en lille uges tid senere end normalt.
Kløvergræsmarkerne er kommet meget fint gennem den lange vinter, det gælder de fleste af de marker vi tramper rund på i disse uger
Sven Hermansen Planteavlskonsulent, mobil 29437550 mail sh@okologi.dk