tirsdag den 18. juni 2013

Drivvej på klippegrund

Alle mælkeproducenter ved, at det kan være vanskeligt at lave en god drivvej til køerne. På denne finske bedrift har de imidlertid en udfordring, som vi sjældent støder på. Stalden er bygget på klippegrund, og det er ikke muligt at banke hegnspæle i jorden det første stykke vej ud til foldene. Løsningen er elementer at stål, som så til gengæld kan flyttes rundt efter behov.  
Kvægbrugskonsulent Irene Fisker
Tlf. 20926824 Mail: irf@okologi.dk
 

Hestebønner til finske køer

Disse køer leder efter hestebønnerne i foderblandingen, og æder dem først, hvis de kan komme af sted med det. De står i en økologisk besætning nær Helsinki og ejeren Arja Peltomäki fortæller, at hun fodrer med hestebønner året rundt. ”Hestebønner er nødvendige for at opnå en høj mælkeydelse”, siger hun. Foderrationen består af græsensilage, korn, hestebønner og indkøbt kraftfoder sammen med lidt afgræsning og ydelsen er 9200 kg mælk pr. årsko. Jeg var i Finland for at deltage i et nordeuropæisk netværk for rådgivere om lokalt avlet protein til husdyr.
Kvægbrugskonsulent Irene Fisker
Tlf. 20926824 Mail: irf@okologi.dk
 

Quinoa - nye udfordringer

Vi er ved at høste erfaringer med at dyrke den sydamerikanske Quinoa uden for det kontrollerede forsøgsmarker, ude på landbrugsarealerne. Der er nok ikke mange der er i tvivl om at Quinoa er en fødevare vi bliver nødt til at forholde os til fremover. Det er planteprotein af en meget høj kvalitet, der vil rokke ved brug af ris og såmænd også kød. Om det er som importeret vare eller om vi kan lære at dyrke og forarbejde den selv, er noget af det vi arbejder hårdt med for tiden. Quinoaen ligner den Hvidmelede Gåsefod rigtigt meget, men der er forskel, bland andet på frøstørrelsen, så det er ikke et problem med frarensning. På billedet fremgår det at Quinoa er følsom overfor meget bundukrudt, den manglende luftudskiftning giver plads til svampesygdomme. Den fugtige danske sommer, den frodige jord og de mange ukrudtsfrø i jorden, er vilkår planten ikke møder i sit hjemland, så der er ting der skal læres og det er vi i fuld gang med.
På Højbakkegaard ved Tåstrup den 27. juni og ved Spøttrup ved Skive den 4. juli har vi to arrangementer hvor erfaringerne øses ud
Læs mere på hjemmesiden, www.okologi.dk eller i Økologi&Erhverv
Sven Hermansen, Planteavlskonsulent mail: sh@okologi.dk.mob.: 29 43 75 50