tirsdag den 13. maj 2014

Forspiring af majsfrø før såning

Mogens Hansen ved Give gør noget specielt for at give majsene en god start.
Majsene bliver dyrket på kamme, kammene laves med en kamformer, monteret på gyllevognen. Samtidig nedfældes al gyllen i kammen. Herefter tromles kammen, så de bliver godt faste.
Majsfrøene forspires ved at hælde dem op i skovlen på minilæsseren og hælde 40°C vand over dem, vandet varmes igen op til 40 °C senere. Efter ca. 18 timer hældes vandet fra og frøene ud på et ensilagenet, hvor de bliver skubbet lidt rundt for at tørre udenpå, hvorefter de kan såes. Hvis de tørres helt ned til 12-14 % vand, kan de gemmes til næste år og spire fint. Forspiring gør at majsene kommer meget hurtigt op, efter at være blevet sået i 2 cm dybde. Ligeså snart spirerne kan ses kammes der jord op over så de ligger i 8 cm dybde. Ukrudtsbekæmpelse sker med strigle og hypper.


Carsten Markussen 
Planteavlskonsulent  

 
mobil: +45 30 62 72 15+45 30 62 72 15 mail: cma@okologi.dk
Undgå metalstykker i ensilagen

Dæk er gode til at holde på plastikken på ensilagestakke. Men kig grundigt på dækkene, inden de tages i brug ved ensileringen af årets grovfoder. For dæk mørner med alderen, og så kommer trådforstærkningen frem, ruster og knækker af i små skarpe stykker. Hvis metalstykkerne havner i ensilagen, er der stor risiko for at køerne æder dem, og så kan de lave skader på køernes fordøjelseskanal og bughule.
Kvægbrugskonsulent Irene Fisker
Tlf. 20926824 mail: irf@okologi.dk