fredag den 27. marts 2015

Kødkaniner er nemme

Små søde kaniner, er ikke (kun) kæledyr, det er MAD
Ønsker du at producere dit eget kød, men du har ikke lyst til at have større dyr som køer, svin eller får. Så kan kaniner været et godt alternativ.
Kaniner har en størrelser, der gør, at de er til at håndtere, og de kræver ikke mere plads, end høns gør. Kaninen giver selvfølge ikke æg, men i stedet er kaninen et stille dyr, der vil ikke vække dig eller din nabo.
Raske kaniner kan sagtens gå udenfor og klare frostgrader, de har heller ikke problemer med regn, hvis de har en udendørs løbegår eller går i et græsningsbur. De skal dog altid have et velstrøet og tørt leje, hvor der ikke er træk, og de skal altid kunne finde skygge. En kanin på over 4 kg bør som minimum have gulvareal på 1m2, og en hunkanin med unger bør have det dobbelte.
En hunkanin af de større racer, som f.eks. Fransk Vædder, vil i løbet af et år sagtens kunne producere 13-18 unger på et år, fordelt på to kuld unger. Hunkaninen er er drægtig i 31 dage, og ungerne skal fravænnes, når der er 7-8 uger gamle.  Det vil være muligt, at hun får flere kuld end to om året, men det er ikke tilrådeligt i forhold til hendes velfærd.
Slagtesvindet ligger på mellem 40-42% alt efter race. Således vil en race som Fransk Vædder med en vægt på ca. 5,5 kg give 3 kg kød.  Denne vægt vil den have, når den er omkring 10 mdr., derfor vil en Fransk Vædder-hun, som får 15 unger om året, være lig med omkring 45 kg kød på under et år.

Økologikonsulent Lars Lambertsen
Mobil: 61974906

Ingen kommentarer:

Send en kommentar