onsdag den 22. april 2015

Økologisk vinterraps er en gambling

Det er altid en gambling at dyrke økologisk vinterraps, da der er mange skadevoldere som kan ødelægge afgrøden. Men hvis det går godt, kan rapsen også indbringe en mindre guldgrube.

Rapsen er en eftertragtet godbid for mange skadedyr.
Snegle
Under fremspiring kan snegle æde kimstængler og blade. Sneglene trives i knoldet jord, hvor de finder skygge under knoldene.
Rapsjordlopper
Rapsjordlopper kan også være et rigtig stort problem i efteråret. De gnaver i de spæde blade og efterlader en noget amputeret mark.
Angreb af rapsjordlopper kommer i cyklusser af ca. 7 års mellemrum. Vi har lige haft nogle år hvor rapsjordlopperne har været mindre aktive, men prognosen melder at der vil komme et kraftigt angreb i efteråret 2015. Tag det med i overvejelserne om markplanen for næste sæson.
Glimmerbøsser
Her i foråret er det glimmerbøsserne der nyder godt af rapsen. Glimmerbøsser gnaver i blomsterknopperne. De gør størst skade på de helt spæde blomsterknopper. Når først rapsen blomstrer skal man ikke være så nervøs for glimmerbøsserne.
Man kan ikke gøre noget ved glimmerbøsserne når de er i afgrøden, men man kan forebygge angreb. Du kan forebygge angreb og skader i forbindelse med angreb, ved at holde rapsen velgødet.
Rapsen må IKKE mangle gødning. En velgødet raps er hurtigere til at blomstre, og den kan til dels vokse sig fra skaderne.
Du kan også blande rybs i såsæden. Rybs blomstrer før raps og glimmerbøsserne vil derfor gnave i rybsen i stedet for i rapsen.
Flere har oplevet succes ved at bruge raps med hvide blomster, da glimmerbøsserne tiltrækkes af gul farve.
Udover alle skadedyrene, er der også en række sygdomme som kan gøre kål på rapsen gennem sæsonen. Men hvis rapsen har overlevet indtil nu, er der en rimelig sandsynlighed for at den klarer sig frem til høst.

Vi krydser fingre for, at de økologiske rapsmarker indbringer en guldgrube i år.

Malene Storm Kræfting
Økologi og planteavlskonsulent 
Mail. msk@okologi.dk
Mobil. 20261072Ingen kommentarer:

Send en kommentar